Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bővebben az alábbi linkre kattintva olvashat. Köszönjük szépen

https://www.fuszerestea.hu/adatkezelesi-tajekoztato

Menü

Mi a különbség bors és bors között

Mi a különbség bors és bors között

Elképzelhető, hogy elgondolkodtál már azon, hogy mi a különbség bors és bors között? Mitől kerül kétszeresébe vagy akár háromszorosába az egyik feketebors mint a másik?

Ezt elemezzük most ki!

A feketebors az egyike azoknak a fűszereknek, amely tényleg ott van minden konyhában. Egészben vagy őrölve, akár tört változatban, de ott van!

A legjobb megoldás ha egészben vesszük meg és frissen őröljük ételeinkbe. Ehhez szükségünk lesz egy bors őrlőre vagy élből őrlővel vesszük meg. Itt azonban figyeljünk arra miből van maga az őrlő rész... na de erről majd egy másik posztban beszélünk.

Ha egész borsot veszünk és mi magunk őröljük, akkor intenzívebb ízélményt érhetünk el mint az őrölt változatokkal.

Most pedig nézzük meg mitől van árkülönbség a feketebors és feketebors között?

Több oka is lehet az árkülönbségnek, ezek egyike a minőség! Az egész borsnál például fontos az, hogy mennyi a valóban egész szemek mennyisége a csomagban és azok mennyire egységes nagyságúak. Mennyi, úgynevezett morzsalékot tartalmaz, tehát nem egész szemeket, hanem pl. héj darabokat. Továbbá minőségét befolyásolhatja az is, hogy honnan származik. Magyarországon nem terem meg a feketebors, így külföldről kell behozni. Több ország is termel feketeborsot pl Vietnám, Kambodzsa és Brazília is. A legjobb borsok közé a kambodzsai és a brazíl tartozik. 

Őrölt borsnál nagyon kell figyelni a színére! A fekete színű őrölt bors, bár azt gondolhatnánk, hogy szuper jó lesz, de ez nem igaz. Pont ez az ami nagyon nem lesz jó. Minél feketébb az őrölt feketebors, annál több héjat tartalmaz, így nem a feketebors értékes része van benne, hanem nagy arányban tartalmaz héjat. Ezért van az, hogy csak szórjuk szórjuk, de mégsem kapjuk a bors ízét. Egy szó mint száz, az őrölt feketeborsnak szürkének kell lennie!!! Ha megnézünk egy szem egész feketeborsot és azt összetörjük, láthatjuk, hogy a belseje nem fekete, hanem egy törtfehér színű magbelső. 

Fontos még az, hogy mivel keveredhet a borsunk. Sajnos nem egyszer láttunk már olyan feketeborsnak árult terméket amiben látható köménymag darabok voltak. ?? Hogy kerül az oda? Ha feketeborsot szeretnénk venni akkor nem szeretnénk benne más fűszerek darabkáit látni, hiszen nagyon nem egy árban vannak. 

Van ellenpélda is az ár kapcsán. Nem biztos, hogy a drágább minden esetben minőségibb. Van, hogy a márkát, a nevet fizetjük meg. Természetesen jelenthet egy márka jó minőséget, sőt sokszor így is van. Viszont van olyan helyzet, amikor mi nem ismerjük azt a márkát (még), de prémium termékeket kínál csak még új a magyar piacon. 

Mi megpróbáltunk olyan márkákkal kapcsolatba kerülni akik minőségi termékeket árulnak. Ahol nem a bors őrölt héját kapjuk őrölt borsként, hanem a bors értékes részét. Reméljük ti is úgy tapasztaljátok majd, hogy sikerrel jártunk ebben a küldetésben, és tényleg olyan fűszerek kerülnek az ételekbe ami után mindenki megnyalja mind a 10 ujját. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: bors fűszer