Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bővebben az alábbi linkre kattintva olvashat. Köszönjük szépen

https://www.fuszerestea.hu/adatkezelesi-tajekoztato

Menü

A petrezselyem legendája

A petrezselyem legendája

A petrezselyemmel kapcsolatos legendák és hiedelmek számos kultúrában és korban jelen vannak. A görög mitológia szerint a petrezselymet az istennő Arthemisz teremtette meg. A rómaiak újszülött gyermekek fürdetésére használták, hogy biztosítsák az egészségüket és hosszabb életüket. Egy középkori legenda pedig a petrezselymet boszorkányokhoz köti.

Egészséget adó petrezselyem görög története 

Az egyik legenda a petrezselyemről a görög mitológiában gyökerezik. A történet szerint a görög istennő, Arthemisz elhatározta, hogy egy új növényt teremt, amely megáldja az embereket egészséggel és hosszú élettel. Így hát megteremtette a petrezselymet, és megparancsolta a földnek, hogy adjon neki erőt és áldást. 

Ivás a lerészegedés kellemetlen következményei nélkül

Az ókori görögök a petrezselyemben vélték felfedezni azt a csodaszert, ami mellett bármennyi alkoholt ihatnak a másnaposság kockázata nélkül.  smiley

Rómaiak története is az egészséggel hozza összefügésbe a petrezselymet

Azonban a rómaiak is tartottak egy legendát a petrezselyemről. A történet szerint a római istennő, Juno megparancsolta, hogy minden újszülött gyermeket fürdessen meg petrezselyemlevélből készült vízben. A petrezselyem az istennő áldását hordozza, és biztosítja a gyermek életének hosszabbítását és egészségét.

Boszorkányok növénye

Egy másik középkori legenda a petrezselyemről egy boszorkányokkal teli faluhoz kapcsolódik. A történet szerint a boszorkányok gyakran használták a petrezselymet, hogy varázserejével szerelmi bűbájokat készítsenek. A falu annyira félt a boszorkányok erejétől, hogy a biztonság kedvéért kivégezte őket, de azóta is tartja magát a hiedelem, hogy a petrezselyem valódi varázserővel rendelkezik. Sokáig úgy tartották nem szabad elfogadni petrezselyem növénykét senkitől, mert szerencsétlenséget hoz. 

Petrezselyem és a nők kapcsolata

Talán a boszorkányoktól eredeztethető, hogy a legendák egy része a nőkhöz kapcsolódik. Például abban a házban ahol a kertben petrezselyem nő, ott a család női tagja uralkodik. Egy másik babona szerint ha fiatal asszony ülteti a magot, hamarosan gyermek születik a házban. 

Tények és legendák

A petrezselyemmel kapcsolatos legendák és hiedelmek számos kultúrában és korban jelen vannak. Bár az igazság nem feltétlenül áll mögöttük, ezek az érdekességek segíthetnek abban, hogy a növényt tiszteljük és értékeljük az egészségünkre gyakorolt előnyei miatt. Nagyszerű vízhajtó és az emésztést is segíti, teája pedig valóban vágyfokozó hatással bír, de a friss petrezselyemlevél enyhíti a szúnyogcsípés kellemetlen tüneteit is.